Za podsticaje poljoprivredi oko milion KM

IMG_0002

Oko milion KM izdvojeno je iz budžeta za podsticaje poljoprivrednim proizvođačima i za premije za razvoj poljoprivredne proizvodnje.

Prve ugovore o dodjeli podsticaja za 345 poljoprivrednika, koji su učestvovali na javnom pozivu Centra za razvoj poljoprivrede i sela, večeras je u Banskom dvoru uručio zamjenik gradonačelnika Banje Luke Srđan Amidžić, zajedno sa direktorom centra Draškom Ilićem i v.d. načelnika Odjeljenja za privredu Radenkom Komljenovićem.

Ovo je samo jedna od mjera koje gradska vlast čini na poboljšanju privrednog ambijenta u gradu.
U tom cilju, kako je istakao Amidžić – Grad je ove godine više nego inače podržao privredu i poljoprivredu, za čiji je razvoj ukupno izdvojeno oko 3,5 miliona KM.

On je rekao da postoje jake veze Grada sa poljoprivrednicima, i da one kao takve pomažu gradskoj administraciji da donosi adekvatne politike i odluke.

 

Direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić rekao je da se 210 aplikanata prijavilo za subvencionisanje njihovih projekata, razvoja gazdinstava i poljoprivredne proizvodnje, a 135 su ostvarili prava na premije za pčelinja društva i steone junice.

-Večeras smo ih upoznali sa planovima za naredni period na realizaciji i potpisivanju ugovora sa onim koji su ispunili potrebne uslove i ostvarili pravo na sredstva, o efektima koje će ona proizvesti a sve u cilju kako bismo naredne godine planirali značajna sredstva za razvoj poljoprivrede kao jedne od primarnih grana koje u ruralnom dijelu Banje Luke treba razvijati -kazao je Ilić.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović, naveo je da je u toku i javni oglas za dodjelu subvencija za zapošljavanje i samozapošljavanje za šta je Grad izdvojio oko milion KM.

On je rekao da je oglas otvoren do 4. avgusta, te pozvao privrednike, ali i poljoprivrednike, koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo, da apliciraju.

Među ovogodišnjim korisnicima poljoprivrednih podsticaja najviše je onih iz oblasti biljne i animalne proizvodnje, te korisnika premija za steone junice i pčelinja društva.

Poljoprivredni proizvođač iz Verića Vinka Savić, bavi se proizvodnjom mlijeka, i kaže da joj je podsticaj mnogo bitan.
-Imamo 70 grla, od toga 50 krava i ostalo junice. Bez podsticaja ne bi mogli sami sve da isfinansiramo – rekla je ona.

Branislav Popović iz Pčelarske zadruge “Krajina med” kaže da je konkurisao za nabavku osnovnih sredstava odnosno mašina za preradu pčelinjeg voska i pogačica.
-Podsticaj će nam u velikoj mjeri doprinijeti da nastupimo snažnije na tržištu pčelarske opreme. Samim tim, u našoj zadruzi planiramo da zaposlimo tri nova radnika – zaključio je Popović.

Centar za razvoj poljoprivrede i sela raspisao je početkom aprila javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava i premija za razvoj poljoprivredne proizvodnje za 2017. godinu.